Importanta scaunelor ergonomice pentru sanatate

08/01/2022
Importanta scaunelor ergonomice pentru sanatate

Este posibil să fii sau nu conștient de implicațiile grave asupra sănătății ale șederii prelungite și de ce aceasta este un motiv de îngrijorare pentru noi toți care petrecem peste 30 de ore stând la birourile noastre de lucru în fiecare săptămână.

Șederea într-o poziție inconfortabila provoacă stres și tensiuni în corpul nostru, în special la coloana vertebrală, iar acest lucru a început recent să fie mai recunoscut de profesioniștii din domeniul sănătății și este motivul principal pentru avântul brusc al scaunelor de birou ergonomice.


Ce înseamnă termenul „ergonomic”?

Ergonomia este o știință, cunoscută și sub numele de inginerie umană sau biotehnologie. Disciplina implică analizarea modului în care obiectele pot fi proiectate și/ sau aranjate pentru a completa cel mai bine interacțiunea umană ușoară și sigură.

Un scaun ergonomic, de exemplu, este un scaun care a fost conceput pentru a susține cel mai bine corpul uman, incluzând considerații precum postura, confortul, sprijinul și sănătatea.


Ce face ca un scaun să fie „ergonomic”?

  • Scaunele de birou ergonomice au o serie de caracteristici menite să-ți îmbunătățească postura și să-ți ofere sprijin corect, dar fac doar jumătate din treaba. Pentru a simți cu adevărat beneficiile unui scaun ergonomic, ar trebui mai întâi să înveți cum să stai corect:
  • Ecranul computerului trebuie sa fie la o distanță de braț. În mod ideal, partea superioară a monitorului ar trebui să fie la nivelul ochiilor tăi.
  • Stai drept și evita să te apleci. Gâtul trebuie să fie într-o poziție relaxată și neutră.
  • Ține-ți brațele paralele cu podeaua. Stai cu ambele picioare pe podea și evita să-ți încrucișezi picioarele. Acest lucru este pentru a permite circulația corectă a sângelui în picioare.

Un scaun ergonomic bun este reglabil, pentru a permite un control mai bun și setări personalizate. Reglabilitatea este importantă în special dacă scaunele vor fi folosite de mai mulți utilizatori. Dacă cumperi un scaun pentru biroul tau de acasă sau pentru o singură persoană, ia în considerare dimensiunile corpului pentru o „potrivire” mai bună.


Caracteristici scaune de birou ergonomice

1. Înălțimea scaunului

Înălțimea optimă a scaunului ar trebui să-ți permită să așezi picioarele pe podea, motiv pentru care alegerea unui scaun cu înălțimea reglabilă este esențială pentru că fiecare individ este diferit. În plus, cu majoritatea birourilor rămânând la o înălțime fixă, este important ca înălțimea scaunului să poată fi modificată.

2. Lățimea și adâncimea scaunului

Adâncimea adecvată a scaunului ar trebui să rămână între 5 și 12 cm între marginea scaunului și spatele genunchilor. Dacă distanța este prea mare în față, scaunul poate exercita o presiune excesivă pe partea din spate a genunchilor.

3. Înclinarea scaunului

Scaunele ergonomice bune vor permite scaunului să se încline, ceea ce permite poziționarea corectă a pelvisului. Poziționarea incorectă a pelvisului este o problemă de postură care îi afectează pe aproape toți cei care stau mult pe scaun, motiv pentru care este important să menții pelvisul într-o poziție neutră atunci când stai, cu unghiuri de 80 de grade la șolduri, genunchi și glezne.

4. Suport lombar pentru spatar

Aceasta se referă la sprijinul acordat spatelui inferior și este o caracteristică esențială a unui scaun ergonomic. Scaunele ergonomice susțin forma naturală „S” a coloanei vertebrale, care previne tensiunea și reduce stresul asupra coloanei vertebrale și a pelvisului. Un spătar reglabil permite utilizatorilor să alinieze curba scaunului cu curba coloanei vertebrale, pentru un sprijin optim.

5. Înclinarea spătarului

Un spătar reglabil permite utilizatorului o poziționare personalizată mai mare, deoarece acesta poate muta spătarul pentru a-și susține mai precis poziția naturală a coloanei vertebrale. Utilizarea acestei funcții pe tot parcursul zilei permite spătarului să preia o parte din greutatea din partea superioară a corpului, reducând presiunea asupra discurilor și mușchilor coloanei vertebrale.

6. Rotirea

Rotirea unui scaun ergonomic îi ajută pe utilizatori să-l manevreze mai usor, fiind mai ușor să ajungă la diferite puncte ale birourilor lor, fără a fi nevoiți să se epuizeze excesiv.

7. Cotierele

Cotierele ajută la reducerea tensiunii din partea superioară a corpului și permit umerilor să se relaxeze. Cu toate acestea, cotierele nu ar trebui folosite la tastare, deoarece acest lucru reduce mișcarea generală a brațului, ceea ce, la rândul său, crește mișcarea încheieturii mâinii, ceea ce duce la încordarea mușchilor antebrațului.

8. Tetiera

Sprijină spatele capului și partea superioară a gâtului, reducând tensiunea în umeri și partea superioară a trunchiului.

9. Materialele

Un scaun ergonomic bun este realizat din materiale confortabile. Materialul nu ar trebui să determine transpirația spatelui utilizatorului. Cu toate acestea, materialele folosite vor depinde de buget; scaunele ergonomice high-end vor folosi piele sau catifea.

10. Roțile

Dacă scaunul tău va fi folosit pe o suprafață tare, găsește un scaun cu roți din cauciuc moale. Dacă podeaua de la locul de muncă/ biroul de acasă este acoperita cu mochetă, optează pentru roți dure pentru a te ajuta să navighezi mai bine.


Considerații suplimentare

Atunci când alegi scaunul ergonomic de birou, ar trebui să iei în considerare cât timp îl vei utiliza zi de zi, deoarece cu cât plănuiește să-l utilizezi mai mult timp, cu atât mai multe opțiuni reglabile vei dori să ai.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu