Cum alegi un mouse de gaming

16/02/2022
Cum alegi un mouse de gaming

Jocurile si stilurile de joc s-au schimbat in ultimii ani. La fel si software-ul, hardware-ul si modul in care interactionam cu ceilalti. Nu mai jucam jocuri bidimensionale fara poveste. Jocurile noi sunt sofisticate si au cerinte de hardware ridicate pentru a putea fi jucate. Multi jucatori platesc mii de euro pe jocuri, softuri, procesoare si placi video. Dar multora le scapa din vedere un aspect important - un mouse pentru gaming.

Mousii pot parea mai putin importanti, si ne-am obisnuit sa ne facem treaba cu ei indiferent de performanta, confortabilitatea sau calitatea materialelor lor. Dar un mouse de gaming special ne poate imbunatati experienta in jocuri, imbunatati numarul de frag-uri sau numarul de victorii. Inovatiile precum senzorii optici sau laser, rezolutii ridicate, butoanele programabile, configuratii macro in-game, au transformat mouse-ul de azi intr-un dispozitiv nou, complet diferit de clasicul mouse cu 2 butoane si un scroll pe care-l folosesti in Excel.

Ca orice alegere legata de calculator, sa gasesti cel mai sensibil mouse pentru tine poate fi greu si de durata. Sunt sute de modele. Ghidul de mai jos te va ajuta sa identifici lucrurile care sunt cele mai importante atunci cand te gandesti sa cumperi un mouse.

Ergonomia

Ergonomia este o componenta cheie a unui mouse bun. Stangacii sunt clar dezavantajati, pentru ca majoritatea mousilor pentru gaming sunt pentru mana dreapta, si nu sunt simetrici. Este important sa alegi un mouse bun, pentru ca acestia au un contur special care sa iti ajute mana sa nu oboseasca, mai ales cand e vorba de jocuri care dureaza multe ore. Mai mult, au butoane care ar trebui apasate folosind degetul mare. Daca esti dreptaci si iei din greseala un mouse pentru stangaci, nu vei apasa acele butoane cu aceasi viteza cu care le-ai apasa folosind degetul mare - la inceput va trebui chiar sa te opresti din ce faceai si sa te uiti la mouse.

Dimensiunea

Din punct de vedere al dimensiunii, trebuie sa te asiguri ca mouse-ul se potriveste in mana ta. Daca este prea mic sau prea mare, iti vor obosi degetele mult mai repede sau te va durea incheietura.

Suprafata

In afara de dimensiune si forma, cand cumperi un mouse trebuie sa tii cont si de textura suprafetei. Razer, de exemplu, foloseste o suprafata cauciucata. Multi gameri apreciaza aderenta crescuta si confortul oferit de suprafata mousului. Alti producatori folosesc plastic, si de multe ori calitatea nu este cea mai buna. Verificati intotdeauna review-urile, unii mousi sunt cunoscuti ca fiind de calitate slaba, apasare neadecvata a butoanelor, sunt galagiosi sau au alte probleme, ce pot deveni deranjante in timpul unui joc.

Senzor

Si ce contine un mouse poate conta la fel de mult, daca nu si mai mult. Mousii au unul dintre 2 tipuri de senzori de miscare: optic sau laser.

Senzorii laser sunt o tehnologie mai noua. Ofera o precizie mai mare. Desi unii mousi inca au senzor optic, devine din ce in ce mai rar sa intalnim astfel de senzori pe mousi de gaming. Senzorii laser au mai multe rezolutii. Mousii normali au rezolutii de 400-600 dpi (dots per inch), dar cei pentru gaming trec si de 3500 dpi, ceea ce inseamna ca pot detecta miscari mult mai fine. Iar o detectie mai buna inseamna precizie in joc mai buna. O alta caracteristica cheie: mousii de gaming au rezolutie variabila, ceea ce inseamna ca poti comuta intre mai multe rezolutii, in functie de necesitate, ceea ce se poate transforma intr-un avantaj semnificativ in joc. Unii mousi de gaming includ in pachet un software care permite asignarea de functii butoanelor supllimentare, calibrarea senzitivitatii pe cele 2 axe, modificarea rezolutiei, definire de butoane cu functii macro, viteza de double-click, chiar si lumina. Unii mousi au chiar si greutati cu ajutorul carora poti modifica masa mouse-ului, pana o gasesti pe cea perfecta pentru tine.

In cele din urma, orice gamer are un buget. Care este pretul ideal pentru un mouse de gaming? Unii costa 50 de lei, altii costa peste 1000 de lei. 

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu