Vrei să-ți cumperi o dronă, felicitări! Ai făcut primul pas într-o lume nouă și distractivă. O lume nelimitată, cu noi perspective și libertăți care vin odată cu a fi nelegat de gravitație, liber să călătorească pe cer în orice mod pe care îl alegi. Dronele pot fi distractive de zburat ca hobby sau poate dorești să creezi fotografii inspirante. În timp ce acest lucru poate fi puțin intimidant la început, cu câțiva pași simpli poți urca la cer și stăpâni platforma aeriană într-un mod sigur și controlat. Avem cateva sfaturi pentru tine legat de drone.
1. Cât de bine îți cunoști drona?
Înainte de a pleca în aer, acorda-ți câteva minute pentru a te familiariza cu drona. Afla despre comenzi, setări și descoperă informații cheie despre performanța bateriei. De asemenea, este o idee bună să faci câteva cercetări despre traficul aerian și regulile dronelor din zona ta.
Chiar dacă nu ai mai pilotat niciodată o dronă, poți deveni un maestru într-un timp scurt cu puțină practică. Multe drone oferă moduri și simulatoare pentru începători care-ti permit să te obișnuiești cu comenzile și să pilotezi într-un mod sigur, fără a-ti pune în pericol drona sau pe oricine altcineva. Multe dintre drone oferă atât un simulator care conectează controlerul la telefon sau tabletă, cât și un mod pentru începători care restricționează altitudinea și viteza dronei. Aceste două moduri oferă piloților începători o oportunitate excelentă de a-și construi încrederea înainte de a se îmbarca într-un zbor cu drepturi depline.
2. Comenzi drone
Multe drone de pe piață folosesc un aspect standard al controlerului, constând din joystick-uri și butoane de control. În timp ce aspectul unor controlere poate diferi ca formă și dimensiune, joystick-urile fundamentale sunt aceleași.
Împingerea joystick-ului din stânga în sus face ca drona să zboare în sus, în timp ce împingerea joystick-ului în jos face ca drona să coboare. Alternativ, împingerea acestui joystick la stânga și la dreapta rotește drona la stânga și, respectiv, la dreapta.
Cel mai probabil vei avea și mai multe butoane care-ti permit să controlezi camera. Aceste comenzi pot face fotografii, înregistra videoclipuri, pot înclina sau roti camera și îți pot oferi acces la diverse meniuri.
Dispunerea controlului dronei este destul de intuitivă și ușor de operat. Doar asigura-te ca iti amintesti ce parte a dronei este partea din față, astfel încât să-ți poți aminti ce direcție este înainte și înapoi. Pentru mai multă siguranță, păstrează drona în modul GPS în timp ce zboară; astfel încât să plutească și să-și mențină poziția dacă se oprește intrarea la stick-urile de comandă.
3. Unde poți exersa zborul?
Odată ce ai stăpânit comenzile și ești gata să pilotezi în aer, următorul pas important este să descoperi împrejurimile. Când ajungi într-o nouă locație, acorda-ți întotdeauna un minut pentru a observa terenul din jurul tău. Acest lucru se face astfel încât să nu existe surprize când decolezi și ești în aer. Reține unde sunt clădirile, copacii și liniile electrice, astfel încât să-ți poți pilota drona în siguranță. Asigura-te întotdeauna că verifici unde sunt aeroporturile și heliporturile locale; din motive de siguranță, nu dorești să zbori aproape de ei. Descoperă regulile și reglementările locale de zbor pentru a te ajuta să zbori cu liniște sufletească.
Înainte de fiecare zbor, acorda atenție terenului și pregătește-te pentru diferite condiții meteorologice; vântul, ploaia și temperatura pot afecta semnificativ performanța zborului. Este un plan bun să-ți amâni zborul dacă pare că ploua la orizont. Apa de ploaie nu numai că poate afecta echipamentele electronice, dar poate și împiedica vizibilitatea și semnalele de transmisie. La fel ca și ploaia, vântul și temperatura îți pot afecta zborul, inclusiv durata bateriei. Urmărește întotdeauna nivelul bateriei dronei, astfel încât să ai suficient timp pentru a te întoarce și a ateriza.
4. Lista de verificare înainte de zbor
- Verifica starea fizică a dronei. Caută semne de uzură sau crăpături în elice;
- Verifica regulile și reglementările pentru zona în care intenționezi să zbori;
- Verifica dacă bateriile sunt încărcate și au putere adecvată pentru zbor;
- Verifica dacă controlerul și drona sunt conectate corect;
- Acordă atenție condițiilor meteo;
- Verifica dacă zona imediată din jurul dronei tale este buna pentru decolare și aterizare;
- Verifica setările camerei tale. Posibilitatea de a vedea ceea ce vede drona face un zbor mai sigur;
- Asigură-te că există un card de memorie în dronă dacă intenționezi să faci fotografii sau videoclipuri;
- Monitorizează setările dronei în timp ce zboară.
Odată ce te simți confortabil cu comenzile și cu modul în care funcționează drona ta, amintește-ți că practica este perfectă! Poți să ieși acolo, să te distrezi și să fii creativ. Te așteaptă o lume cu totul nouă.
5. Decolare și aterizare
Cel mai important punct al zborului unei drone este decolarea și aterizarea. Asigura-te că există o zonă deschisă care-ti va permite să pilotezi drona într-un mod controlat. Alege o zonă fără copaci, linii electrice și orice poate obstrucționa linia amplasamentului.
La decolare, urmează lista de siguranță de mai jos pentru a te asigura că drona ta este în stare optimă de zbor. Observă împrejurimile și asigură-te că îi anunți pe ceilalți că intenționezi să decolezi.
Porneste drona, în timp ce monitorizezi nivelul bateriei și setările dronei. După confirmarea setărilor dronei, mărește accelerația, astfel încât drona să se ridice la câțiva metri de sol. Plasează drona aproape de zona de decolare în timp ce continui să verifici setările și să monitorizezi performanța dronei. Dacă există o problemă, dorești să fii sigur că poți ateriza rapid drona. Dacă drona funcționează corect și condițiile sunt corecte, începe să crești altitudinea dronei.
Acordă întotdeauna atenție nivelurilor bateriei dronei tale. Lasă-ți timp suplimentar pentru a aduce drona înapoi la locul de aterizare. Dacă orice situație sau condiții neprevăzute se schimbă în timpul zborului, nu dorești să rămână blocată în aer cu o baterie care se epuizează rapid.
Când ești gata să aterizezi drona, anunța pe oricine din zona de aterizare că drona se întoarce. Adu drona spre zona de aterizare în timp ce reduci viteza. Aterizeaza drona și asigură-te că elicele s-au oprit din mișcare. Când drona se află în siguranță la sol și motoarele s-au oprit, opreste drona, oprind alimentarea cu baterie înainte de a muta drona sau de a scoate elicele.
6. Sfaturi utile de zbor
Ține întotdeauna la tine bateriile de rezervă. Pentru a-ti menține drona să zboare pentru perioade lungi de timp. Ia cateva de schimb. Ține o platformă de aterizare cu tine. O platformă de aterizare pliabilă, o bucată de lemn sau chiar un covor rulat te pot ajuta să decolezi în condiții bune chiar si pe zăpadă sau praf. Studiază hărțile! Privește hărțile prin satelit pentru a găsi noi zone de zbor. Dacă ești în căutarea unor zone larg deschise sau repere distractive și interesante de fotografiat, este nevoie doar de puțină cercetare pentru a găsi noi locuri grozave. Distrează-te, dar fii respectuos! Dronele sunt foarte distractive, dar trebuie să păstrezi o distanță sigură față de oameni, mașini și case. Păstrează drona într-o husă sau într-o geantă de protecție. Drona ta este o investiție, protejeaz-o în timpul transportului. O carcasă vă permite să iti păstrezi bateriile și încărcătoarele la tine în orice moment. Folosește-ți drona pentru a-ți extinde raza de acțiune atunci când mergi în aventuri și explorezi. Călătorește cu ea, mergi cu ea, explorează cu ea. Poți folosi o dronă pentru a descoperi noi perspective și unghiuri uimitoare. Distrează-te și fii creativ!