Copiii mici adoră să demonteze, să monteze la loc, să scoată, să pună, să adauge și să construiască. Alege jucării modulare, în sensul că copilul tău poate juca multe jocuri diferite cu ele. De exemplu, blocurile de lemn sau blocurile de plastic groase pot fi folosite pentru a face un drum, o grădină zoologică, un pod sau o navă spațială. Astfel de jucării stârnesc imaginația copilului și îl ajută să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor și de gândire logică.
Caută jucării care vor crește odată cu copilul tău
Mulți părinți au avut experiența de a cumpăra o jucărie cu care copilul s-a jucat timp de două zile și după nu s-a mai atins niciodată. Poți preveni acest lucru căutând jucării care pot fi interactive și distractive în diferite stadii de dezvoltare. De exemplu, animalele mici din plastic sunt distractive pentru un copil mic care le poate face o casă cu pantofi, în timp ce un copil mai mare le poate folosi pentru a juca o poveste pe care o inventează. Exemple: jucarii din plus, papusi, cuburi, masinute.
Selectează jucării care încurajează explorarea și rezolvarea problemelor
Jocul oferă copiilor șansa de a exersa noi abilități din nou și din nou. Jucăriile care le oferă copiilor șansa de a-și da seama de ceva singuri – sau cu puțină îndrumare – îi ajuta să își construiască abilitățile de gândire logică și să găsească soluții persistente la diverse probleme. De asemenea, îi ajută pe copii să dezvolte diverse abilități (înțelegerea modului în care lucrurile se potrivesc), coordonarea și abilitățile motorii fine (folosind mușchii mici ai mâinilor și degetelor). Exemple: puzzle-uri, blocuri, cuburi sau cupe, materiale de artă precum lut, vopsea, creioane colorate.
Caută jucării care să stârnească imaginația copilului tău
La varsta de trei ani, creativitatea copilului se dezvolta, acum este capabil să-și asume rolul altcuiva (precum un rege) și să-și imagineze că ceva (precum un bloc) este de fapt altceva (ca o bucată de tort). Caută jucării pe care copilul tău să le poată folosi pe măsură ce dezvoltă și joacă povești. Jocul de simulare dezvoltă abilități de limbaj și alfabetizare, abilități de rezolvare a problemelor și capacitatea de a ordona (a pune evenimentele într-o ordine logică). Exemple: îmbrăcăminte, blocuri, mâncare de jucărie și farfurii din plastic, figurine de acțiune, animale de pluș și păpuși, trenulete și camioane, căsuțe de păpuși pentru copiii mici, unelte de jucărie și accesorii. Cutia de carton mare universală este întotdeauna un mare succes pentru copii mici și este gratuită. Cutiile pot deveni case, corăbii de pirați, hambare, tuneluri - orice își poate imagina copilul tău!
Oferă-i copilului tău șansa de a se juca cu lucruri „adevărate” sau cu jucării care arată ca lucrurile reale.
Copilul tău devine bun la a-și da seama cum funcționează obiectele din lumea lui, cum ar fi telecomenzile televizorului sau întrerupătoarele de lumină. De asemenea, este interesat să se joace cu lucrurile tale „adevărate”, cum ar fi telefonul tău mobil, pentru că este dornic să fie mare și capabil ca tine. Astfel de jucării îi ajută pe copii să rezolve probleme, să învețe cum se potrivesc lucrurile și să dezvolte abilitățile motorii fine. Exemple: vase și alimente din plastic, chei de jucărie, telefon de jucărie, haine pentru îmbrăcăminte, instrumente muzicale, mături pentru copii, mopuri, perii de praf.