Ghidul complet pentru achiziționarea unei baterii externe

14/02/2022
Ghidul complet pentru achizitionarea unei baterii externe

Dacă dorești să faci o călătorie lungă sau un zbor în altă țară fără a fi nevoie să-ți conectezi tableta sau dispozitivul de joc la priza, vei avea nevoie de baterii externe pentru a menține bateria dispozitivelor. 

Ce este un acumulator extern și de ce vrei unul?

În mod normal, când ai nevoie de mai multă baterie pentru smartphone, tabletă sau alt dispozitiv electronic mobil, conectezi cablul de încărcare la computer sau la priza de pe perete.

Acest lucru nu este întotdeauna convenabil (sau chiar posibil) dacă călătorești sau ești departe de casă. Aici este util un acumulator extern. Dimensiunile variază de la mic ca un tub de ruj (bun pentru a completa o baterie mică a smartphone-ului) până la mare ca o carte groasă (bun pentru a-ți menține telefonul în funcțiune zile întregi sau pentru a lăsa mai mulți prieteni să-și alimenteze dispozitivele).

Bateria dispozitivului se poate incarca printr-un cablu conectat la perete. Cu toate acestea, nu toate bateriile sunt create la fel și, chiar dacă calitatea construcției este bună, poți ajunge cu ușurință la un acumulator extern care nu se potrivește aplicației și nevoilor tale de alimentare.

În loc să ne pierdem în toate caracteristicile înainte de a avea un cadru de referință, să aruncăm o privire la liniile directoare generale pe care dorești să le ai în vedere atunci când cumperi o baterie externă sau un power bank și modul în care acestea se leagă de nevoile tale.

Estimarea mAh

Înainte de toate, trebuie să stabilești de câtă baterie ai nevoie. Atât bateriile dispozitivului, cât și bateriile externe care le completează au capacități evaluate în mAh (miliamperi). Aceasta este unitatea de măsură de principiu pe care o vei folosi pentru a determina cât trebuie să investești în baterie.

Mai întâi, aduna dispozitivele pe care dorești să le încarci cu acumulatorul extern. Să presupunem, de dragul exemplului, că ai un smartphone cu o capacitate de 2100 mAh și o tabletă cu o baterie de capacitate 11.560 mAh.

Poți folosi următoarea ecuație pentru a determina ce fel de acumulator ai nevoie:

(mAh total) * (% extindere a duratei de viață a bateriei exprimată în format zecimal) = Capacitate acumulator extern

Dacă dorești o baterie care ar putea dubla durata de viață a bateriei ambelor dispozitive, ai avea nevoie de un power bank cu o capacitate de cel puțin 13.660 mAh.

Dacă ai vrea să mentii dispozitivelor tale cu 50% mai multă viață, ai avea nevoie de un acumulator cu o capacitate de cel puțin 6.830 mAh. Dacă ți-ar păsa doar să-ți menții tableta în funcțiune în timpul zborului și ai avea telefonul oprit, atunci ai putea opta pentru o baterie care are în jur de 11.560 mAh capacitate pentru a-și dubla durata de viață. O baterie externa cu 14.000 mAh ar putea alimenta cu adevărat ambele dispozitive cu o creștere de 100% +.

Există o diferenta de greutate între dispozitivele de capacitate mare și mică. Micile baterii de dimensiunea unui ruj pe care le-am menționat mai sus ar putea avea aproximativ 2.000 de mAh, dar foarte ușoare și se strecoară imediat în buzunar sau în geantă. O baterie de 14.000 mAh cantareste mai mult și este mai mare, nu va fi foarte confortabilă în buzunar. În schimb, dacă dorești să-ți alimentezi doar telefonul, o baterie de 10.000 mAh va fi exagerata. 

Selectarea amperajului potrivit

Pe lângă calcularea capacității bateriei de care ai nevoie, mai este și problema amperajului de încărcare. Cu cât dispozitivul tău este mai mare și mai consumator de energie, cu atât este mai important să ai amperajul adecvat pe porturile de încărcare USB.

Porturile de încărcare de pe pachetele de baterii, cum ar fi porturile de încărcare de pe perete și computere, furnizează energie electrică la două rate de amperaj: 1 A și 2,1 A. Toate dispozitivele USB pot folosi ambele porturi, dar dacă un dispozitiv poate gestiona doar 1 A de putere, atunci se va limita automat la 1 A pe un port de 2,1 A, iar dacă un dispozitiv de 2,1 A este pe un port de 1 A, se va încărca și el (dar la un ritm mult mai lent). Majoritatea dispozitivelor de testare au un port 1 A și unul 2.1 A.

Amperajul este important atunci când cumperi un acumulator pe care intenționezi să-l utilizezi pe un dispozitiv care necesită baterie în timp ce-l utilizezi. De exemplu, dacă dorești un acumulator care să poată menține bateria unei tablete în timp ce joci un joc video cu grafică intensiva vei avea nevoie de un acumulator cu un port de încărcare de 2.1 A. Bateriile cu porturi de 1 A pur și simplu nu vor putea ține pasul.

Porturi pentru prietenii tăi

Dacă faci cumpărături doar pentru tine, este în regulă să cheltuiești mai puțin și să obții un dispozitiv cu un singur port de 2.1 A sau 1 A. Totuși, trebuie să oferi un flux constant de alimentare atat dispozitivului tău, cat și dispozitivului însoțitorului său de călătorie. Ar fi bine să cheltuiești bani în plus pentru a achizitiona baterii cu două porturi de 2 A, cu consum mare. Poti gasi baterii chiar și cu peste 4 porturi de 2,1 A.

Accesorii care merita

Deoarece piața de baterii externe este destul de saturată, mulți producători au început să includă mici accesorii pentru a atrage cumpărătorii. Sfatul nostru este să eviți să fii influențat de accesorii, cu excepția cazului în care acestea îți oferă o utilitate ridicată sau iti economisesc bani. De exemplu, dacă bateria externă pe care o cauți costă cu puțin în plus deoarece vine cu un cablu de încărcare și oricum plănuiai să cumperi unul, acest lucru este de luat în considerare. Dacă costă mult mai mult și vine cu 12 adaptoare pentru lucruri pe care nici măcar nu le deții, atunci nu este o achiziție atât de bună.

Una dintre caracteristicile noastre suplimentare preferate este includerea pe multe baterii a unei lanterne LED. La prima vedere pare ciudat, dar credem că este destul de inteligent. Folosești cel mai des bateriile atunci când călătorești și, din moment ce probabil că vei avea acumulatorul în mână atunci când rătăcesti prin geantă sau în bagaj căutând cabluri și altele într-un cadru necunoscut, acea explozie de lumină este mai mult decât la îndemână.

O altă caracteristică utilă, cu o aplicație mult mai practică ca o lanternă, sunt luminile indicatoare. Majoritatea modelelor au inclus indicatori LED care, atunci când butonul principal de pe baterie a fost apăsat, afișează încărcarea rămasă într-un afișaj incremental simplu. Pe toate bateriile, cu excepția celor mai mici, nu te mulțumi cu nimic altceva decât cu un indicator eficient de putere rămasă.

Listă de verificare:

Acum că ai aflat despre funcțiile pe care le dorești în acumulatorul tău, asigură-te că nu le uiți atunci când faci cumpărături. Utilizează următoarea listă de verificare pentru a te asigura că vei alege bateria care corespunde nevoilor tale.

1. Noteaza-ti necesarul total de mAh și înmulțește acea valoare cu procentul cu care dorești să-i prelungesti durata de viață a bateriei (0,5 pentru 50%, 1,0 pentru 100%, 1,5 pentru 150% și așa mai departe).

2. Notează câte dispozitive dorești să încarci simultan; acesta este numărul minim de porturi de care ai nevoie.

3. Reține numărul de dispozitive de mare consum pe care le vei folosi. 

4. Ce accesorii vrei? (Cabluri suplimentare, lumină LED etc.)

Cu toate acestea enumerate, nu te vei pierde în marea de baterii atunci când accesezi categoria de produse căutând combinația potrivită de mAh, porturi și accesorii.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu